رییس بانک مرکزی انگلستان میگوید این بانک بریتانیا را از ورشکستگی واقعی در مراحل اولیه اپیدمی عالمگیر کرونا نجات داده است.
اندرو بیلی در گفتوگو با شبکه اسکاینیوز گفت، اگر بانک مرکزی هنگام سقوط بازارهای مالی مداخله نمیکرد، دولت اکنون برای تامین بودجه خود با چالش روبهرو بود.
آقای بیلی گفت: «ما اساسا فاصله کمی با سقوط بعضی بازارهای مالی اصلی داشتیم. ما نوسانات زیادی در بازارهای اصلی داشتیم: مثلا در نرخ ارز اصلی و بازارهای اصلی اوراق قرضه دولتی. ما مطمئنا به تازگی، شاهد اتفاقات بیسابقهای بودیم و با اختلالات جدی دستوپنجه نرم کردیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته او بانک مرکزی ۲۰۰ میلیارد پوند در قالب برنامه تسهیل کمی، برای پشتیبانی از اقتصاد بحرانزده این کشور اختصاص داده است.
او در پاسخ به این سؤال که درصورت عدم مداخله بانک مرکزی چه اتفاقی میافتاد، گفت: «تصور میکنم چشمانداز بسیار بدی پیش روی ما بود. وضعیتی بسیار جدی. به نظر من، ما در شرایطی قرار میگرفتیم که بدترین حالت رخ میداد. دولت برای تامین بودجه کوتاهمدت خود به دردسر میافتاد.»
آقای بیلی در ادامه هشدار داد که بسیاری از شرکتها در بریتانیا از رکود ویروس کرونا جان سالم به در نخواهند برد.
او گفت: «مردم قبل از بحران کرونا، فعالیتهایی را انجام میدادند که دیگر به آن باز نخواهند گشت. بنابراین شرایط برای مدتی مثل گذشته نخواهد بود. به گمان من بعضی شرکتها و فعالیتها احتمالا هستند که بگویند قبلا مدل تجاری فوقالعاده موفقی داشتند و بیش از حد بدهکار نبودند، اما متاسفانه، عادتها پس از کرونا تغییر کرده است. بعضی شرکتها جان سالم به در نخواهند برد. متاسفانه این واقعیت دارد.»
همزمان، رییس بانک مرکزی انگلستان از تغییر سیاستهایی خبر داد که براساس آن بانک احتمالا قبل از افزایش دوباره نرخ بهره، اقدام به فروش اوراق قرضه کند.
آقای بیلی گفت بانک به دلیل رقم بالای تسهیل کمی در ترازنامه خود، احتمالا در فعالیتهای آینده خود امکان مانور نخواهد داشت.
هفته پیش، بانک مرکزی اعلام کرد که بسته محرک مالی را به ۷۴۵ میلیارد پوند افزایش خواهد داد.
آقای بیلی گفت: «حجم کنونی ذخایر بانک مرکزی نباید به یک ویژگی دائمی تبدیل شود. با بهبود اوضاع اقتصادی، احتمالا بعضی محرکهای پولی فوقالعاده، باید برداشته شوند، از جمله از طریق کاهش ذخایر بانک مرکزی. به باور من، هنگامی که زمان برداشت محرک پولی فرابرسد، شاید بهتر باشد در گام اول، به تنظیم سطح ذخایر بپردازیم، قبل از آن که نرخ بهره بانکی را به صورت پایدار بالا ببریم.»
ترازنامه بانک مرکزی بریتانیا، پیش از شروع اپیدمی جهانی کرونا، در اوایل سال جاری، بالا بود. با وجود بحران کرونا، بانک مرکزی حالا چارهای جز آستین بالازدن برای کمک به اقتصاد درهم شکسته این کشور ندارد.
از ماه مارس میلادی، وقتی آقای بیلی به عنوان رییس بانک مرکزی منصوب شد، نرخ پایه بهره به ۰/۱ درصد کاهش یافته و بانک وعده داد تا میلیاردها پوند اوراق قرضه خریداری کند و میلیاردها پوند نیز به شرکتهای بزرگ وام دهد.
آقای بیلی گفته: « ترازنامه بالای ما میتواند فضای مانور در شرایط اضطراری آینده را از ما سلب کند.»
رییس بانک مرکزی انگلستان همچنین با اشاره به این که کووید- ۱۹ بزرگترین تهدید برای ثبات سیستم مالی از زمان بحران مالی گذشته درحدود یک دهه پیش به شمار میرود، گفته: «پاسخ بانک مرکزی در قالب برنامه مهم خرید دارایی و اعطای وام از سوی بانک بوده، همراه با رشد مربوط به ترازنامهها. این اقدامی درست بوده برای کاهش هزینههای استقراض، افزایش جریان نقدینگی و حمایت گسترده اقتصادی و نشان دادن اینکه داشتن بانکداری مرکزی واقعا مستقل چقدر ضروری است. اما سیستم مالی نباید به این سطح فوقالعاده ذخایر متکی باشد.»
© The Independent